Uvek bilo, sto je ostrija poreska politika i visoki nameti, ljudi vise traze mogucnosti da to zaobidju. Jednostavno, cak i ako je nesto 99$k, mozes meni ili nekom vec "fiktivno" prodati za 1005$ i platiti porez samo na tih 5$ dobiti. Zvanicno si cist, a drzava neka se bahati sa svojih 1$ prihoda odatle.
/snip
Nemam puno znanja o porezima i kako Porezna uprava radi pa me zanima jedna stvar. Hipotetski slučaj (sličan ovome što si opisao) - početkom godine kupim Bitcoin za $90.000, na kraju godine cijena mu naraste na $125.000 ali ja ga nekome prodam za $91.000. Bi li Porezna priznala da platim porez na tih $1.000 zarade ili bi to smatrala poreznom prijevarom? Jer realno, na taj način svatko može izbjeći plaćanje poreza fiktivnim prodavanjem.
Kada prvi puta odeš u svoj lokalni porezni ured registriraš se u Registru poreznih obveznika.
Nakon toga dobiješ IBAN (i poziv na broj) na koji trebaš uplaćivati 1 i 2. stup mirovinskog i porez na dobit (ako će ga biti) i to je otprilike to.
Ako imaš neka dodatna pitanja uputit će te da se javiš svojem knjigovođi ili poreznom savjetniku i reći da nije njihov posao da ti daju porezne savjete.
Tako, u tom hipotetskom slučaju, ti bi odnio joopd obrazac u poreznu ili ga predao preko e porezne, i uplatio porez koji misliš da trebaš uplatiti i to je to, nitko ti ništa ne bi rekao u tvom lokalnom poreznom uredu.
Oni samo zaprimaju porezne prijave i provjeravaju da li su sve šifre dobro ispunjene, i ti dobiješ na email potvrdu da ti je (tehnički) joopd obrazac ispravan i da je prošao u sustavu.
Dalje tvoj lokalni porezni ured nema nikakve veze s tim već središnjica porezne uprave, vjerojatno njihov odjel za porezne prevare ili porezni USKOK.
Oni pretražuju sve predane porezne prijave i po određenim kriterijima izdvajaju one ''sumnjive'' i šalju na dodatnu provjeru.
Ako smatraju da kod tvoje prijave sve ne štima ili ima ''sumnjivih elemenata'' javit će ti se za 2-3 mjeseca ili duže i zatražiti dodatnu dokumentaciju ili provjeru podataka.
U slučaju da otkriju nepravilnosti mogu ti odrediti naplatu dodatnog poreza.
Srećom, nikada nisam bio u toj situaciji a nadam se da i neću.