~
Mislite li da je kripto negde dosegao svoj limit sto se tice privlacenja novih ljudi?
Ne racunajuci ove sto ulecu da na brzinu naprave lovu, oni koji udju na hajp i brzo odustanu. Vec oni koji ozbiljnije pristupaju materiji i imaju korisnu upotrebu kripta.
Ja mislim da smo blizu zasicenja, entuzijazma koji je pratio spomen kriota kao da je nestalo (doduse mozda je to znak nadolazeceg bear marketa), a na sam spomen kriptovaluta kod vecine osoba je prve asocijacije su spekulacija i prevare.
Ne znam kakva je situacija sa biznisima koji primaju direktno kripto, prije nekoliko godina ih je bilo nekoliko, ai mi se cini ovako na prvu loptu bez detaljmog istrazivanja da broj biznisa koji primaju kripto (govorim direktno kripto, bez konverzije u fiat) nije rastao.
Bojim se da bi se sa strozim regulacijama stvar mogla samo pogorsati.
Teško je to reći.
Činjenica je da mladi nemaju strpljenja za detaljne analize, čitanja i proučavanja materije.
Long term strateški plan za ulaganje u kripto? No way.
Što se tiče pojedinaca, očito je da starija generacija ima bolje shvaćanje kripta, i strpljenje da sve shvati, uloži i čeka na dobitak.
Međutim, kripto su praktički preuzeli institucionalni ulagači a ono što rade mali ulagači više praktički ne igra nikakvu ulogu na cijenu kripta kao što je to bilo nekada.
Pitanje je dobro, ali kako si napisao - teško je dati odgovor "da" ili "ne". Ovi institucionalni igrači nisu tu da koriste kripto nego da zarade na njemu. Čak i Microstrategy koji se spominje kao najjači institucionalni zagovornik Bitcoina ne koristi Bitcoin nego Saylor ulaže u njega.
Koji drugi projekt osim BTC-a bi mogli spomenuti kao gotov proizvod? Mislim na proizvod koji se može koliko-toliko sigurno koristiti. Ethereum? Previše je tu još problema da bi ga se moglo nazvati gotovim proizvodom. Solana sa svojim memecoinima?
Da, te institucije koriste kripto za spekulacije a kako su i pojedinacno najveci posjednici kripta koriste svoju poziciju kako bi manipulirali cijenom te tako ostvarivali dobit.
A sto se tice gotovih projekata osim BTC i ETH ,- mozda TON? Ja sam ga koristio dosta i jako je brz i pouzdan, barem do sada.
A od ostalih projekata mozda "oldtimeri" kao LTC, MXR i slicni. Njih ne koristim ali cinjenica da postoje nakon toliko godina govori sama za sebe