BYD'nin iddialı satış rakamlarına hiç şaşırmadım. Çünkü dünya geneline baktığımızda çok uygun fiyatlara elektrikli otomobil satışı gerçekleştiriyorlar. Tesla'nın ilk 2'nin dışına kolay kolay düşeceğini de sanmıyorum. Muhtemelen ilk sırayı yakında kaybedecektir çünkü ABD'deki fiyatları bile en son hatırladığım kadarıyla çok ucuz değil. En ucuz arabası sanırım 39-40 bin dolardı.
TOGG'a gelince de T10F modelinin piyasaya sürülmesini bekliyorum. Bence daha çok satış yapacaktır çünkü halkımızın sedan arabaya ilgisi daha fazla oluyor.
BYD, Çin’de %13 vergi, %10 satış karı veya tam tersiyle araç satıyor çünkü yerli araç. İthal araçlara da vergi getiriyorlar ve bunu vatandaşlara uygun fiyata veriyorlar. Sorun Türkiye’deki gibi ahlaksız bayilerde. Onlar da adil olsaydı bu BYD ülkede dünya kadar satardı. Çoğu kişi bekledi ve sonuç hüsran.
Bu arada Tesla, iPhone gibi oldu. BYD ile Tesla arasındaki rekabet Samsung iPhone gibi olacak ama Çin’nin elinde büyük bir nüfus artısı var. Sadece yurtiçine satsa bile her sene lider olabilecek potansiyelleri var. Burada asıl tebrik BYD’nin 2011’den bu yana geldiği nokta. Dünyada hala elektrikli araçlara ön yargı devam ediyor. Bu sona erdiğinde BYD büyük bir bayrağın lideri olacak.