İstanbul’un önemi bu verilerle de ortaya çıkıyor. Ülkenin büyüme oranlarına tek başına katkıda bulunan İstanbul’da deprem olursa ülke herhalde 10 yıl geriye gider çünkü İstanbul’da binalar oldukça eski ve nüfus çok. Bir çok insan maalesef hayatını kaybedecek bu bir gerçek. İl içi verilerde de il dışı verilerde de İstanbul global bir fenomen durumunda. Umarım deprem olmaz veya geç olur da dönüşümü tamamlayabiliriz İstanbul’da.
10 yıl yine iyimser kalmış. Bence 90’lara geri döneriz. Ülkenin milli gelirinin neredeyse yarısını oluşturan bir şehirden bahsediyoruz. Deprem gerçeği ortadayken kentsel dönüşümü adeta ranta çevirmiş müteahhitler yüzünden doğru düzgün depreme dayanıklı bina olduğunu düşünmüyorum. Türkiye sanayiin bulunduğu konum deprem tehlikesinden dolayı saatli bomba gibi resmen. Sanayi bölgesinin taşınması kolay bir durum değil elbette ancak deprem konusu hafife alınmayacak kadar ciddi bir durum.
Sanayinin bir an önce Anadolu’ya taşınması gerekmektedir. Ayrıca bunun kalkınmada da çok büyük etkileri olacaktır ve Anadolu’da ekonomik olarak zayıf olan bölgelerin cazibesinin artmasına neden olacaktır. Sanayinin taşınması için çalışmaların yapıldığını haberlerde görüyordum ama bu durumun sürekli olarak gündeme alınması gerekiyor.
Bence 90’lar bile iyimser olmuş. İstanbul depremi yaşanacak, bu sene olmasa seneye o da olmasa 10 seneye bunu yaşayacağız. Sonrasında ise ülkede en az 50 yıllık bir gerileme olacak. Düşünsenize çoğu ülke nüfusundan kat kat fazla kişi sıkış tepiş üst üste yaşıyor, hiç olmasa ölen kişi sayısı milyonu bulur hatta geçer. Bu konuda biraz realist olmak lazım, Hatay bile 2 senede toparlanamamışken devasa bir metropolün toparlanması ve ekonominin düzelmesi için 50 seneyi gözden çıkartmamız gerektiğini düşünüyorum