For our English speaking lurkers: We're doing an AMA with a Croatian accountant to clarify some of the ongoing questions that we all have when it comes to paying taxes, managing business accounts and similar crypto ventures. You're welcome to join in in english if you have any questions that can be added. Pozdrav svima,
jučer sam okrenuo par brojeva i shvatio da ima više smisla prvo sastaviti popis pitanja pa onda uletit, nego dofurat ljude ovdje pa ih onda pustit da čekaju dok se sva pitanja ne oforme.
Stoga, otvaram ovaj AMA u kojem budem featurao dva različita knjigovodstvena servisa unutar Hrvatske, te se budem potrudio dovesti na forum gospođu Jasnu VUK, dipl. oec., te gospodina Kristijana Kozarčanina, ovl. rač. da nam pomogne sa svim škakljivim pitanjima oko računovodstva, prihoda, rashoda.
Čitao sam njihov rad još tokom covida u RRiF-u (časopis za računovodstvo, poreze i financije) i mislim da će bit idealni za formirat ovu priču.
Sva pitanja budem držao u ovom prvom postu, te nakon što se skupi dovoljno toga budem zamolio gore spomenute ljude da se ili regaju pa komentiraju ili da se preko maila riješe odgovori. Pošto sam tvrdoglav koliko jesam ako jedan neće znat (ili dat dobar) odgovor budem pitao drugog, zato će ih bit četvoro, a ne jedan. Osobno sam fan Kristijana i njegovih radova i mislim da će bit dobar AMA jednom kad se zalaufamo.
Bitno: Pitanja oko direktnog pranja love će bit ignoriranaIDEALNO PUSTITE GORNJU EKIPU DA ODGOVARA NA PITANJA, A VI IH SAMO POSTAVLJAJTENa taj način nećemo imati rekla kazala situacije
1. Regulacija kripto i gambling projekata pod anonimnim partnerimaPitanje by SirJohn:
Ako pokrenem projekt u reguliranoj državi s fokusom na kriptovalute i gambling, kako ga mogu registrirati pod pravnim okvirom koji omogućuje anonimnost investitora (poput "tajnih partnera") bez potrebe za mojim osobnim provođenjem KYC i AML procesa? Koji su pravni zahtjevi u tom slučaju?
2. Prebacivanje 1 BTC u fiat radi kupnje nekretninePitanje by SirJohn:
EU državljanin posjeduje 1 BTC na cold walletu koji nije dokumentiran kroz sustave KYC-a. Ako želi prebaciti BTC u fiat i iskoristiti sredstva za kupnju nekretnine, što može očekivati od poreznih obveza i kako se to regulira?
3. Premještanje s BTC-om iz EU u non-EU državuPitanje by SirJohn:
EU državljanin nosi BTC na cold walletu prilikom preseljenja u non-EU državu. Koje regulatorne prepreke može očekivati na aerodromu, te kakva je porezna situacija u non-EU državi pri ostvarivanju dobiti s tog walleta?
4. Oporezivanje dobiti tajnog investitoraPitanje by SirJohn:
EU državljanin kao tajni investitor u crypto projektu ostvario je dobit od 950 EUR u prvoj godini i 11,500 EUR u drugoj godini. Kako Porezna uprava tretira takve transakcije, posebno ako su izvršene u kriptovalutama?
5. Trošak računovodstvenih usluga za kripto subjektePitanje by SirJohn:
Koje su prosječne cijene računovodstvenih usluga za pojedince, obrtnike i poduzeća koji posluju s kriptovalutama? Koje su najčešće usluge koje koriste, uključujući početne konzultacije?
6. Oporezivanje kapitalne dobiti od kripto ulaganjaPitanje by CroBoy12 postavljeno
u ovom postu. Ako sam u 2016. uložio 20,000 EUR u kriptovalute, a sada taj iznos vrijedi 120,000 EUR, ali je dobit ostvarena kroz niz volatilnih transakcija na različitim burzama bez detaljne evidencije, što me očekuje u smislu poreznih obveza ako želim povući sredstva na bankovni račun?
7. Pravilo "nema poreza bez konverzije u fiat"Pitanje by btcltcdigger postavljeno
u ovom postu. Je li točno da se kriptovalute ne oporezuju dok se ne konvertiraju u fiat? Na koji zakon se oslanja ovo pravilo?
8. Oporezivanje kripto prihoda od signature oglašavanjaPitanje by btcltcdigger postavljeno
u ovom postu. Ako pojedinci na forumu nude oglašavanje na svojim profilima za 400 EUR mjesečno u BTC-u, kako se takvi prihodi mogu pravilno opravdati Poreznoj upravi?
9. Tretman zarade od airdropaPitanje by btcltcdigger postavljeno
u ovom postu. Kako se oporezuju prihodi ostvareni od airdropa, bilo da se radi o bounty programima, standardnim ili ekskluzivnim nagradama, raffleovima ili holder bonusima?
10. Oporezivanje prihoda od pružanja likvidnostiPitanje by krpto58 postavljeno
u ovom postu. Kako se tretiraju dobici ostvareni pružanjem likvidnosti na platformama poput Uniswap-a? Smatraju li se dohotkom od kapitala ili dohotkom od samostalne djelatnosti?
11. Registracija poslovanja za staking i pružanje likvidnostiPitanje by krpto58 postavljeno
u ovom postu. Kako registrirati poslovanje koje ostvaruje prihod od pružanja likvidnosti ili stakinga putem agregatora (npr. Celsius)? Pod koju djelatnost ovo spada prema važećim zakonima?
12. Prijava djelatnosti s naplatom u kriptovalutamaPitanje by krpto58 postavljeno
u ovom postu. Kako prijaviti djelatnost koja ostvaruje prihode u kriptovalutama, uzimajući u obzir izazove s fiat računom i volatilnošću kripto imovine? Je li moguće koristiti wallet umjesto žiro računa, i kako se reguliraju složene wallet transakcije?
13. Zastara i dokazivanje porijekla imovinePitanje by krpto58 postavljeno
u ovom postu. Može li Porezna uprava tražiti dokaz o porijeklu imovine starije od zakonskog roka zastare (6 godina)? Kako se tretira imovina poput kriptovaluta, umjetnina ili nakita za koju porezni obveznik nema evidentiranu povijest stjecanja?
14. Kupovanje nekretnina kriptovalutamaPitanje by dubai_fritula postavljeno
u ovom postu. Je li moguće legalno kupiti nekretnine kod nas i za to platiti vlasniku Bitcoinom ili nekom drugom kriptovalutom? Pretpostavka je da se obojica slažu izvršiti transakciju za BTC i sklopiti pravni ugovor za to. I ima li neke razlike s plaćanjem poreza u odnosu na plaćanje običnim novcem?
15. Na koji nacin platiti, tj ne platiti porez na BTC stecen 2016. i 2017.Za koji nemam dokaz o kupnji iz neke banke, ali imam ispis transakcija u Excelu sa burze koja vise ne radi u Europi? Od kraja 2017. taj kripto stoji na Ledgeru.
16. Porezna zastara nakon 2 godine držanja i prebacivanja kriptovalutaPitanje by ovcijisir: Da li za drzanje kriptovaluta vrijedi isto pravilo kao i za drzanje dionica, da se nakon drzanja 2 godine ne mora platiti porez? Ako smo kupili BTC, drzali ga jednu godinu i nakon toga taj BTC zamijenili za drugu kriptovalutu, npr. ETH i opet ga drzali 1 godinu, i nakon toga prodali za fiat. Da li ce se u tom slucaju trebati platiti porez?
17. Dosadašnja iskustva knjigovodstvenih servisa s prijavom poreza na kriptovalutePitanje by cryptofrka: Kao što sam naslov kaže, koliko iskustva s prijavom poreza na kriptovalute imaju navedeni knjigovodstveni servisi, kakvo im je iskustvo rada s Poreznom na tu temu, variraju li porezna mišljenja i koliko je Porezna popustljiva oko dokazivanja kripto imovine? Mora li se doslovno sve opravdati il je dovoljan određeni postotak?