Apple "Bilgilerine kimse erişemez" diyordu, ama İngiltere hükümeti bastırınca geri adım attılar. Bu, Apple’ın aslında ne kadar büyük bir firma olduğunu ama bir yandan da her hükümete boyun eğmekten başka seçenekleri olmadığını gösteriyor.
Gizlilik konusunda ne kadar övünüyor olsalar da, her ülkede değişen yasalar yüzünden günün birinde başka ülkelerde de aynı şey yaşanabilir. Bu durum Appleı zorlar çünkü her pazarda farklı yasalar var. Ama Apple da boş değil zamanında Çinde de benzer şekilde hükümetle anlaşmıştı.
Sonuçta bu tarz adımlar marka-kullanıcı ilişkisine zarar verebilir. Kullanıcılar gizlilik diyor ama Apple her ülkenin kuralına göre hareket ederse, bu özgürlük olayı tamamen kaybolur. O yüzden biraz dikkatli olmaları lazım. Bence Apple gizlilik konusunda ağırlığını kaybediyor.
Aslında bu diğer ülkelerdeki bireyleri de dolaylı yoldan etkilemiyor mu? Düşünsenize İngiltere’de birisine mail atıyorsunuz ve bu bir şekilde birilerinin eline geçiyor. Belki ben kardeşimin postasına güvenli diye kripto para cüzdan anahtar kelimelerini atıyorum yani? Gerçi o WhatsApp gibi uygulamalardan da atılabilir de işte mevzuyu anladınız siz. Bu durumda gönderen de mağdur olabilir. Bu arada konuda örnek verdiğim gibi bir hataya düşmeyin, sakın anahtar kelimelerinizi böyle gönderip veya kaydedip hata yapmayın.