Başlığı görünce büyük şehirlerdeki kötü şehir planlaması ve tramvay kullanımı ile ilgili bir konu diye tıklamıştım ama farklı bir şey çıktı.

Bu sorular genel ahlak ve dünyaya bakış açısı ile cevapları değişen farazi sorular, herkes hatta birçok kişi bunlara dürüstçe yanıt vermez. Bunun en popüleri bi tarafta 5 kişi var bi tarafta 1 kişi var ama senin tanıdığın sevdiğin biri. Onu da eklesen güzel olurdu.
Buradaki sorulara cevap verecek olursak;
Bir tarafta 5 kişi, diğer tarafta 1 kişi varsa mantıklı olan 1 kişiyi öldürmek ve 5 kişiyi kurtarmaktır. Diğer değişkenlerin hiçbirini baz almadım, hepsi tanımadığımız hikayesini bilmediğimiz kişiler olarak konuşuyorum.
İkinci soru, bir tarafta yine tanımadığın 5 kişi var ama diğer tarafta niye tüm birikimlerin var? Böyle bir durumda tanımadığın 5 kişiyi kurtarmak için belki de 50 yıl boyunca köpek gibi çalışıp zar zor yaptığın birikimlerinin tek kalemde silinmesini kim kabul eder? Gerçekçi olalım.

Üçüncü soru ilginç, zengin adamı kurtarırken hem para kazanıyorsun hem de katil oluyorsun? Ayrıca hapse girmeyeceksin? Bu durumda hiçbir şey yapmazsan yine 1 kişi ölmüş olacak. Parayı almak mantıklı olan gibi görünüyor. Birini öldürdün katil oldun vicdanın ölene kadar yakanı bırakmaz diye de düşünebilirsiniz ama hiçbir şey yapmasaydın da biri ölecekti ve bu senin tercihine kalmıştı.
Son soru en kolay olanı bence. Elemanlar kendini bağlamış zaten intihara meyilliler, diğer taraftaki eleman ise kazara düşmüş. 5 kişiyi ez geçsin.

Bugünkü anketimizi de doldurduk mu hocam?