|
katanic97 (OP)
|
 |
May 12, 2025, 08:41:24 PM Last edit: July 08, 2025, 01:13:04 PM by katanic97 |
|
Autor: LoyceVOriginalna tema: [July 2025]Mempool empty, Consolidate your small inputs @1.00 sat/vbyte NOW! Moderatori: Znam da ovo nije baš tehničko pitanje, ali je povezano sa desetinama tema sa zahtevima za podršku koje su ranije postavljane, i potencijalno može smanjiti broj takvih zahteva u budućnosti. Zato ovo postavljam ovde.Pozadina Kad god se Bitcoin mreža zaguši, provizije (fee-ovi) postaju sve više i više. Većina novčanika sada koristi „dinamičke naknade“, što znači da počinju da se takmiče jedni s drugima za brže potvrde. Ovo dovodi do spiralnog rasta naknada. Nije davno bilo kada je bilo potrebno više od 600 Satoshija/byte kako bi se uopšte imala šansa za brzu potvrdu. Rezultat: ova sekcija foruma bila je puna tema poput: „moja transakcija je zaglavljena već 2 nedelje, pomoć!“ Trenutno takvih tema nema, što je razlog zašto otvaram ovu „suprotnu“ temu.Primer Pre 18 dana, neko je napravio ovu transakciju od 4909 bajtova sa 33 unosa i naknadom od 510 Satoshija/byte. Nakon plaćenih naknada, njegovih 0.033BTC pretvorilo se u samo 0.0079539BTC. Da je sada napravio istu transakciju sa naknadom od 20 Satoshija/byte, uštedeo bi 0.024BTC. Umesto da dobije samo 0.0079539BTC, završio bi sa čak 4 puta više!Prilike Već nedelju dana, naknade su ponovo prilično niske. Mesecima unazad, čak su i transakcije sa 1 Satoshi/byte imale veliku šansu da budu potvrđene u roku od jednog sata. Ako ste ranije skupljali faucet-e, verovatno imate mnogo inputa od po 0.000xBTC. Pre nekoliko nedelja, sve ispod 0.001BTC nije bilo dovoljno ni za plaćanje naknade. Ako sada postavite vrlo nisku naknadu, možete konsolidovati unose već od 2000 Satoshija (0.00002BTC).Dobro za sve Ako napravite veliku transakciju sa visokom naknadom kada je mreža zagušena, zauzimate dosta prostora u bloku. To dodatno pogoršava zagušenje. Ako istu tu veliku transakciju napravite kada mreža nije zagušena, bićete spremni da kasnije, kada mreža ponovo bude zagušena, napravite mnogo manju transakciju bez da doprinesete dodatnom zagušenjuKonsolidujete male unose Ako imate mnogo malih unosa, sada je savršen trenutak da ih konsolidujete u jedan novi unos! Ako vam nije hitno da dobijete potvrdu, možete postaviti veoma nisku naknadu i samo sačekati. Kada se potvrdi, sredstva možete poslati kroz mnogo manju transakciju, što znači da ćete uštedeti dosta na naknadama ako budete pravili transakcije kada su naknade visoke. Ako imate dovoljno malih unosa, možete uštedeti i više od 95% na naknadama!Kako Sada dolazimo do teškog dela: zavisi od vašeg novčanika! Najlakši način bi bio da jednostavno pošaljete čitav balans na novu adresu u vašem novčaniku. Obavezno ručno podesite naknadu! Ja lično preferiram da omogućim „kontrolu novčića“ (coin control) u Bitcoin Core-u, a to možete uraditi i u Electrumu. Izaberite unose koje želite da koristite i izostavite veoma male „dust“ unose (recimo 0.00001BTC, jer bi njihovo uključivanje koštalo više nego što vrede). Zatim jednostavno pošaljite sve izabrane iznose na novu vašu adresu. Ako imate mnogo različitih iznosa, savetujem da ih konsolidujete u više koraka. Nemojte praviti transakciju od 100.000 bajtova sa 500 unosa, već napravite više transakcija sa po oko 20 unosa.ko vaš novčanik ne dozvoljava ručno podešavanje naknade i/ili korišćenje kontrole nad unosima (coin control), možete izvesti privatne ključeve i uvesti ih u novčanik koji to podržava. Ali to je tema za neku drugu diskusijuPrivatnost Konsolidovanjem iznosa ih međusobno povezujete na blockchain-u. To ne bi bilo drugačije ni kada biste ta sredstva koristili kasnije u jednoj transakciji, ali je nešto što treba da imate u vidu.SegWit User Wind_FURY je pronašao odličan pregled za smanjenje transakcijskih naknada, uključujući korišćenje SegWit adresa.Procena naknade Bez spam Sve moje teme su sada samomoderirane kako bih sprečio spam iz potpisnih kampanja. Ukloniću sve irelevantne postove. Ako citirate ceo originalni post (OP), vaš post će biti obrisan. Povremeno ću sumirati postove i očistiti temuUpozorenje Koristite ove informacije na sopstveni rizik. Uvek razmislite pre bilo koje akcije, posebno kada se radi o privatnim ključevima. Ako niste sigurni ,nemojte to raditi! Ja sam čovek i mogu pogrešiti. Ako nešto nije tačno, slobodno mi javite.
|