internette dolaşmaya başladı, insanlar bir anda sokağın ortasında namaz kılmaya başlıyor. belki kaldırım belki yol fark etmeksizin insanlar böyle şov amaçlı hem dinin saygınlığını düşüren hem de insanların hayat akışını bozan şeyler yapıyorlar.
buradaki çoğu kişiyi yaklaşık olarak biliyorum artık, kimsenin böyle bir şeyi desteklediğini düşünmüyorum zaten. bir kere inandığı o dinde ibadet etmesi için özel yerler yapılmış, türkiyede de yürüme mesafesinde her yerde var. bunun prim kasmaktan başka bir amacı olduğunu düşünmüyorum.
merak ettiğim böyle bir şey gördük tepki göstermeli miyiz? mesela benim arabamın önünde birisi rastgele ibadet etmeye başlasa ben şikayet ederim. sonuçta inanca saygı duymak zorunda değiliz. banane kardeşim sen istersen önümdeki asfalta tap değil mi? ben kişinin kendisine saygı duyarım istediğine inansın, inandığı şey bana saçma absürt geliyorsa kutsal bulduğu asfaltı ezer geçerim.
burada lafım herhangi bir dine değil, yani hangi dine inanıyor olursak olalım sonuçta başkalarının hayatını düşünmek zorundayız. siz mesela önemli bir anınızda bir yetişmeniz gerekirken birisi bir anda sizi engelleyerek ibadet etmeye başlasa ne yaparsınız? hatta sizin de inandığınız dinin önemli bir ibadeti olsa?
asla ve asla din ile diğer işleri birbirinden ayıramıyoruz, parayı siyaseti hırsı dinden ayırmak gerek. inanç tamamen başka bir şey ama insanlar sanırım bunu anlayamıyor.
"bir tanrıya inanabilirsin. ayakkabının içinde yaşayan tek boynuzlu ata da inanabilirsin, beni ilgilendirmez. ama sırf tek boynuzlu at rahatsız olmasın diye ayakkabımı nasıl giymem gerektiğini söylediğin gün seninle büyük problem yaşarız. "
-matthew schultz