malesef bunca yıldan sonra bile kriptografi ile alakası olmadan konuşan birsürü insan var. blockchain nedir, bitcoin nasıl üretilir, bitcoini kim çıkarmıştır bilmezler. gelip "bitcoin kandırmaca, tek tuşla kapatabilirler" diyorlar.
bu konularda bilinç açısından twitter en üst sıralarda gibi. ben genelde bu tarz muhabbetlere instagramda geliyorum. instagram'dan herhangi bir kripto ile alakalı sayfanın herhangi bir olumlu/olumsuz bitcoin haberine girerseniz, yorumlarda bunlara denk gelmeniz çok olası.
anlatmaya çalışıyorsun anlamıyorlar, dijital olduğu için riskleri olduğunu biliyoruz, bunları göze alıyoruz. en güvenli gözüken altının da bazı güvenlik sorunları var gerçek hayatta. onun da dezavantajları var tamamen mükemmel bir sistem, yatırım aracı veya para birimi olmadığını söylüyoruz zaten. ben mükemmele en yakın olan 2'sinin bitcoin ve altın olduğunu düşünüyorum zaten.
tüm bunlara rağmen, hala bitcoin'in bir merkezi olduğuna, derin devletlerin işi olduğuna, gün geldiğinde bir anda herkesin her şeyinin yok olacağını söyleniyorlar. siz bunca şeyin ardından hala bir ihtimal bile bunun arka planında bir güç olduğunu düşünüyor musunuz?
Çoğu kişi teknolojisi, sizin sorduğunuz sorular vb. gibi şeylere cevap verecek bilgiye sahip olmadan sadece kar elde etmeyi amaçlar bu yüzden de bu sorulara cevap verecek bilgiye ulaşmayı denemez. Ekonomik durum işin böyle olmasında çok etkili o yüzden bu duruma eleştirel bir gözle bakmak istemiyorum. Tabi ki
"bitcoin kandırmaca, tek tuşla kapatabilirler" gibi söylemleri olanlarla tartışmak zaten boşa.
Bilinç açısından Twitter'ın diğerlerine göre daha iyi bir seviyede olduğuna katılıyorum ama orada da uzun bir süredir ne yazarsak doğrudur çünkü Twitter'dayız algısı oluşmaya başladı. Bu da şüpheyle yaklaşılmasına sebep olan bir çok durum ortaya çıkarıyor.
Sistemlerin güvenlik açıkları her zaman olacaktır ve bu eleştirilerin acımasız olmasına sebep olmamalı. Bir de yatırım yapılmayan alanın kötülenmesine de gerek yok bazıları bunu yapıyor. Riskler her zaman var, her şeyde var.
İnsanlar bilgisi olsun olmasın ortamını bulduklarında konuşmayı seviyorlar. Önemli olan yanlış yönlendirmemek ve yanlış bildiğinin doğrusunu öğrenmeye açık olmak olduğunu düşünüyorum.