bu istatistiğe internette rastladım, oldukça ilgi çekici. aşağıda görmüş olduğunuz grafik kullanımın başladığı tarihten itibaren bitcoin adreslerinin yüzde kaçının dolar bazında kârda olduğunu gösteriyor.

sevdiğim ve bahsettiğim en güzel olaylardan birisi de bu. boğa zamanlarında haftalarca, aylarca neredeyse bütün bitcoin adresleri kârda. ath olduğu an bitcoin sahibi herkes kârda. bu müthiş ilham verisi geliyor bana.
ayrıca bu grafiği boğaların şiddetini anlayabilmek için de kullanabiliriz. mesela 30 dolarlardan 2 dolara doğru olan düşüşte neredeyse tüm bitcoin sahipleri zarara uğramış. ama her döngüde zararın şiddeti belirli bir oranda azalıyor. en çok zararın olduğu, yani
bitcoin fiyatının ath'den sonraki dip yaptığı yeri tahmin edebilirseniz muazzam ucuza bitcoin sahibi olabilirsiniz. bu döngünün sonundaki düşüğü tahmin etmek için şöyle bir yöntem kullanabiliriz:
2012 halving öncesi en düşük kâr oranı: %13.09
2016 halving öncesi en düşük kâr oranı: %28.52
2020 halving öncesi en düşük kâr oranı: %41.38
2024 halving öncesi en düşük kâr oranı: %50.22
2028 halving öncesi en düşük kâr oranı:
?oranlar tam düzenli gitmese de 2028 yarılanmasından önce en düük kaçı görecek yaklaşık bir tahminde bulunabiliriz. chatgpt'den yardım alalım:
soru:bir sonraki yüzdenin örüntüye göre yaklaşık hangi aralıklarda olması beklenir?
cevap:kısaca: %55–57 bandı makul.
gerekçe: artışlar azalıyor (15.43 → 12.86 → 8.84). n=1–4 noktalarına ikinci dereceden bir eğri uydurunca n=5 için yaklaşık %56.1 çıkıyor.
kendi tahminimi yazsam buraya %60 civarı yazardım. bu arada chatgpt'ye bunun bitcoinle ilişkili olduğunu söylemedim, yani bitcoin emeklilik fonlarındaymış, insanlar adapte oluyormuş, trump açıklama yapmış bunun gibi şeyler yok bu verinin içinde. ama bitcoinin fiyatının belli bir düzen içinde hareket ettiği belli.
sonuç olarak, benim bu analizden edindiğim fikir, bu ralli sonrası bitcoin zarardaki adres sayısı %60'ın altını görürse yapışırım. neyim var neyim yok riske ederim hatta. bence bir daha asla oraları göremeyebilir, illa bu oran düşer ama belki hareketlerin şiddeti azaldığı için doksana seksene düşer.
umarım okumaya değer bir yazı olmuştur

kaynak:
https://www.bitcoinmagazinepro.com/charts/percent-addresses-in-profit/