Geçen gün arkadaşlardan birinin evine tebligat geldi. 2020 yılında aldığı evin tapu bedelindeki rayiç miktar ile ödediği para uymuyor diye ek ödeme çıkartmışlar. 300-400 bin liraya aldığı evi 50 bin lira civarı farklı göstermişti, 5 senelik faiz ve aradaki ödeyeceği miktar ile birlikte toplam 5000 lira ödeme çıkartmışlar. Şu an o evin fiyatı yaklaşık 10 milyon lira.
Eğer tutara itiraz etse muhtemelen 150-200 bin lira ödeme çıkartırlar günümüz koşullarında. Ufak ufak da olsa herkesten biraz para alalım derdine düşmüşler gibi görünüyor, 4-5 sene öncesini deşiyorlarsa yakındır haberlerde bile bu durumu görmeye başlarız.
Tapu harcı da ek vergi de saçmalıktır, insanlar zaten 3 kuruşu zor biriktiriyorken bir de böyle bir vergi yükü altına insanları sokuyor olmalarının kabul edilebilir bir yanı yok
Tapu harcı konusuna da ek önlemler almışlar. Yani kapalı bir yer bırakmadılar. Özellikle bu konuda maliye ekstra çalışıyor. Artık geçen emlakçıyla konuştum afaki farklar yaptırmıyoruz abi diyor. 3 milyonluk daireyi 2.5 gösteriyorlarmış en fazla. Eğer iki taraf itiraz etmezse tabi biri itiraz ederse 3 milyon gösteriyorlar ve alıcı iki tarafı da ödediği için ekstra yük binmiş oluyor. Yakında pazarlara pos zorunlu derseler şaşırmam.
Pazar, berber, işportacılar zaten pos kullanmalı bence.Hem nakit döndür hem de halden aldığın fiyatın 2-3 katını pazarda vatandaşa çak.Ben pazarcı esnafına üzülmüyorum.Eskiden manav ile pazar arasında uçurum olurdu şimdi bir fark yok.Demek ki pazarcı affetmiyor.Vatandaş pazara gidiyor ama manavda 35 liraya aldığı ürünü pazarda da 35’e alıyor.
Berber desen zaten maliyeti olmayan bir iş kolu ve ibana havale bile istemiyor.Her şey nakit ve yer kirası dışında bir masrafı yok.Ücretlerde 750-1000 liraya çıkmış bir traş.Ne maliyetin var kardeşim senin?Vergi bile vermiyorsun.