Εγώ ποντάρω αντίθετα αναφορικά με το real estate για 3 λόγους (θα με βρίσουν οι μεσίτες):
1) Τα ΕΣΠΑ θα ισχύουν μέχρι Σεπτέμβριο 2026, μετά τέλος.
Αναμένεται τεράστια ύφεση και σκάσιμο της φούσκας (2008 vibes).
Ήδη η Γερμανία έχει χοντρά οικονομικά θέματα και δεν νομίζω να τσοντάρει κι άλλα ΕΣΠΑ το 2027+... βάλε και ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι και
σκάνδαλο με smart meters ακούστηκε (Ελλαδάρα, τρώνε από παντού οι ακρίδες).
2) Ο (physical) τουρισμός θα πεθάνει στο μέλλον.
Θα υπάρχει μόνο digital tourism στο Metaverse ελέω "Road to Zero" (κάποτε κοροϊδεύαμε τους νιχιλιστές/μηδενιστές, τώρα έχει γίνει «κίνημα»).
Ένας Bill Gates κι ένας Elon Musk δεν αρκούν για να διατηρεί εισοδήματα Ελβετίας η Μύκονος και η Σαντορίνη...
3) Θα γίνει μείωση πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,3 δις ακίνητα για 8,2 δις ανθρώπους.
Αν για Χ/Ψ λόγους μειωθούν δραστικά οι άνθρωποι, τι αξία θα έχουν τα (άδεια) ακίνητα;
Για να γίνει κάτι αντίστοιχο με το BTC, θα πρέπει να μείνουν λιγότεροι από 21 εκατομμύρια άνθρωποι, πράγμα εντελώς απίθανο, ακόμα και μετά από WW3 nuclear war (θα μείνουν γύρω στα 2-3 δις).
Καλώς ή κακώς σαν είδος σκεφτόμαστε με διαφορά φάσης και μιμητισμό:
π.χ. ο παππούς μου αγόρασε φτηνά ένα χωράφι/σπίτι στη Γλυφάδα το 1925 και σήμερα αξίζει 100x.
Αντίστοιχα το 2125:
Ο παππούς μου αγόρασε BTC στα 90k το 2025 και σήμερα (το 2125) αξίζει 1 δις CBDC tokens, άρα να πάρω κι εγώ BTC.

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο...

Θα υπάρχουν και καλύτερες ευκαιρίες το 2125 (δεν ξέρω ποιές, δεν με ενδιαφέρει, δεν θα ζω, όπως ακριβώς ο παππούς του 1925 δεν έδινε δεκάρα τσακιστή για το BTC, αφού δεν μπορούσε να το φανταστεί, δεν υπήρχαν καν ψηφιακοί υπολογιστές).
Ηθικό δίδαγμα: μην σκέφτεστε όπως οι παππούδες σας. Κάθε εποχή έχει τα δικά της και οι παρελθοντικές αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.