evden arabaya, arabadan cafe/ofise ve tam tersini yaşayıp hareketsizlikten yanan dostlara minik öneriler vermek istiyorum (benzer şekilde yaşayan biri olarak).
- kendi garajınız yoksa veya farklı bir lokasyona gidiyorsanız, evin önüne/gideceğiniz yerin önüne arabayı bırakmak yerine bir arka sokağa bırakıp adım sayınıza katkı sağlayın.
- "ben markete gidiyorum sigara/su vb. almaya, o kadar yürüyebiliyorum" diyorsanız; bir sonraki markete/benzinliğe yürümeyi deneyin. en azından yürüyüş sürenize artı katkı sağlamış olursunuz.
- arkadaşınız sizi almaya gelecekse, evin önü yerine karşıdaki ışıklardan sizi almasını söyleyin. onun için saniyeler fark ettirecek, ama uzun vadede sizin hareketliliğiniz az da olsa artmış olacak.
- evin içinde yürüyün. evet doğru duydunuz, dışarı çıkmaya üşeniyorsanız veya yorgunsanız evin içerisinde bolca tur atın. pandemi dönemi evde kulaklığı takıp "cezaevi" style binlerce adım atıyordum

yürüyüş yürüyüştür, maksat hareketli olmak.
- doğal şekilde yürüyüş düzeniniz varsa her gün (formunuza göre her hafta/ay) bir tur (veya 4-5 dakika) ekleyerek temponuzu alışarak artırın. birkaç ay sonra baktığınızda aylar öncesine göre 2x fazla hareket size normal gelmeye başlamış olacaktır.
tamamını uygulayarak ve türetebileceğiniz maddeleri ekleyerek hareketliliğinize katkı sağlayabilirsiniz. insanlar cezaevinde on yıllarını geçirip hepimizden fit ve formda çıkabiliyor, önemli olan bahane bulmak değil harekete geçmek.