U UK ima ta neka ofshore baza, za 50£ registrujes "kompaniju", dodas sajt i onda to predstavljas kao legitiman biznis. Znam da je bilo prilicno ocigledno kada proveris adresu na kojoj su registrovani, pa na g00gle maps vidis da su nekakvi cumezi ili obicne kuce.
Tu je najcesce par slojeva skamera, jedni koji fabrikuju takve firme, pa ih dalje prodaju i na kraju ovi sto nude spektakularne investicijske savete.
Malo je neverovatno da 2025 i dalje takav sistem radi, ali verujem da ne bi bilo ovakvih prevara da nema naivaca koji veruju u laku lovu.
Ali ima ona stara, dok ima ovaca bice i
sira vune

Zapravo imaš specijalizirane ''agente'' koji sve odrade za tebe preko Interneta.
Ja sam otvarao 2 puta firmu u UK i znam kako sve funkcionira.
Za neki mali iznos od 300-ak eura platiš specijaliziranoj agenciji da odradi sve za tebe što se tiče osnivanja firme u UK.
Oni uzmu od tebe sve podatke koji su potrebni, imena suvlasnika, tko će biti direktor i sl. te fizički odu u tzv. Companies house (vladinu agenciju kod koje se moraju registrirati sve firme u UK), pripreme sve podatke, uključujući i transkript sastanak suvlasnika o osnivanju firme i prijave te na adresi svog ureda gdje prijavljuju sve svoje klijente.
Svi dokumenti o registraciji firme su gotovi isti dan, oni ti sve dokumente skeniraju i pošalju na email i to je sve što trebaš da pokreneš firmu u UK, nikakve provjere, ništa, što mi je za UK stvarno bilo čudno, moram priznati.
Za dodatni novac možeš iznajmiti i njihovu tajnicu a i dogovoriti uslugu da ti svu službenu poštu, koja stigne za tebe, također skeniraju i pošalju na email.
Na papiru je sve legalno i po zakonu ali u praksi puno tih firmi je stvoreno sa od ljudi izvan UK koji koriste takvu uslugu da dobiju na reputaciji, legitimnosti i povjerenju klijenata jer ipak oni imaju sjedište u UK

Ja sam sa poslovnim partnerima odlučio registrirati firmu u uK zbog jednostavnosti i praktičnosti.
KOd nas je tada osnivanje firme trajalo 2-3 tjedna i trebalo je ići u Finu, trgovački sud, kod javnog bilježnika, odvjetnika, banku...
U UK se sve odrađivalo inline i bilo bi riješeno isti dan.
Također, poslovni partneri su mi bili iz više zemalja pa je najlakše bilo to riješiti u UK nego kod nas.
Jedini pravi problem je bio kod otvaranja poslovnog bankovnog računa.
Nekoliko banaka u UK nas je odbilo zbog nedostatka poslovnih referenci pa smo na kraju bankovni račun otvorili u Hrvatskoj, kao nerezidenti.
Dokumente iz UK o osnivanju firme nam nisu priznali jer su bili bez pečata pa sam morao tražiti dodatnu ovjeru tzv. apostille kod državnog tajnika što je bio dodatni trošak ali riješilo se.
Hoću reći da sama činjenica da je netko registrirao firmu u UK ne znači da je netko scammer ali zbog nedostatka ozbiljnih provjera u uK (barem je tako bilo do nedavno) mnogi scammeri koriste taj način da se prikažu kao legit firma.